Çöz Kazan Blog

YKS’ye 2 Ay Kala Ne yapılmalı?

YKS’ye 2 Ay Kala Ne yapılmalı?

Üniversite sınav sistemi bu yıl yükseköğretim kurumları sınavı (YKS) olarak değiştirildi ve gündemimize yeni bir kavram girmiş oldu. Ancak bu kavram değişikliği aslında sınava çalışma yöntemlerini çok da değiştirmiş denemez. Sadece geçen yıllardan farklı olarak bu sene 1. basamak ile 2. basamak birbirini takip eden günlerde yapılacak. Önceki sınav sistemlerinin bazılarında 1. basamak ile 2. basamakta arasında birkaç aylık süre bulunmakta, bu süre zarfında öğrenciler 1. basamakla ilgili çalışmalarını tamamen gündemden çıkarıp, ikinci basamak sınavı çalışmaktaydı. Ancak mevcut sistemde böyle bir zamanımız bulunmuyor. Bu durumda her iki seviyeye aynı anda çalışmamız ve sonuca ulaşmak için en etkili yöntemi kullanmamız gerekir. Pekiyi YKS’ye 2 ay veya 1 ay kala ne yapılmalı? Sınav yaklaşırken nasıl bir çalışma yöntemi izlenmeli?


Konu eksiklerini giderin


Sınava birkaç ay kala konu eksiğimiz kalmamış olmalıdır. Bunu tespit etmenin yolu, elbette deneme sınavları çözmek ve eksik olduğumuz alanları tespit etmektir. Çok kapsamlı bir çalışma için yeterli vaktimiz olmadığını dikkate alacak olursak, eğer ciddi bir konu eksiği söz konusu ise bu eksikleri soru çözerek gidere bilmemiz mümkündür. Tabii ciddi eksikleri giderebilmek için ciddi oranda çalışmakta gerekecektir.


Konsantre olun panik olmayın


Ne kadar eksiğimiz olursa olsun, bir ay veya birkaç ay bile bu eksikleri gidermek için yeterli olabilir. Bunun için sınav stresi sürecine dahil olmadan, kabul edilebilir kaygı düzeyinde konsantre olarak çalışma sürdürmeniz gerekir. Burada bilincinde olmanız gereken nokta; süre zarfında etkili biçimde çalışarak başarıya ulaşabileceğimizdir.


Bahar gevşemelerine dikkat


Maalesef sınavın yaklaştığı son birkaç ay, bahar gevşemeler ine oldukça elverişli dönemlere isabet eder. Bu süreçte olumsuzluklarla karşılaşmamak için motive kalmaya özen göstermeliyiz. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve yeterli sosyal etkileşim ile bu sorunun üstesinden gelebiliriz.


Sınav simülasyonu gereklidir


Gerçek sınav şartlarını evinizde oluşturduğunuz ortamda defalarca deneyimlemeniz, yapacağınız en doğru şeydir. Gerek zaman, gerek konsantrasyon gerekse şartlar bakımından uzmanlarca hazırlanmış deneme sınavlarının bu şartlarda çözmek, sınava hazır olmak için çok önemlidir.


Gerçekçi Olun


Her ne kadar özgüven gereklidir diyor olsak da, aşırı özgüven zararlı olabilir. “nasıl olsa yaparım”, “yarın çalışayım”, “bu konuları ezbere biliyorum” gibi yaklaşımlar yerine, “yapabiliyor olduğumdan emin olmalıyım”, ” vakit Varken bir an önce çalışmalıyım”, “bildiğim konuları deneme çözerek sınama alayım” şeklinde düşünmek ve bu yönde hareket etmek çok daha doğru olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.