Çöz Kazan Blog

Verimli ders çalışma yöntemleri

Ders çalışırken en verimli yöntemi seçmek doğal olarak başarıyı elde etmekle anahtar rolünü üstlenmektedir. Etkili yöntemleri kullanarak çalışmamamız halinde, zamanı bütünüyle boşa harcamış ve aslında başarısız olmuş oluruz. Daha önemlisi verimli ders çalışmaktan kasıt Zaten zamanı en doğru şekilde değerlendirmektir. Zamanı efektif biçimde kullandığımızda günlük ve sosyal yaşantımızda da zaman ayırabilme fırsatını elde ederiz. Peki verimli ders çalışma yöntemleri nelerdir?

Amaç belirlemek ve plan oluşturmak

Planlı bir yaşantı; sadece ders çalışmak için değil hayatımızın genelini sürdürürken sahip olmamız gereken bir özelliktir. Plan ve program her ne kadar zaman zaman sapmalar olabiliyor olsa da genel olarak süreçlerin verimli biçimde yönetilmesini sağlar. Tabii amaçlarımızı belirlemek planı oluşturabilmenin dayanağı olacaktır. Doğru bir strateji kurabilmek için neye ulaşmak istediğimizi biliyor olmamız gerekir. Bunun için, hedeflerimizi belirlemeli ve bu yolda doğru planı yapmalıyız.

Kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapın

Günlük ve haftalık planlar, neyi ne zaman çalışacağımızı kısa vadede öngörebiliyor olmamızı sağlar. Uzun vadeli planlar içerisinde örneğin 1 öğretim yılında, nasıl çalışacağımızı planlayabiliriz. Böylece konu eksiği kalmadan yeterince test çözebilecek zamanı da elde eder, bunun yanında sosyal yaşantımızda zaman ayırabiliriz.

Çalışma ortamınızı düzenleyin

Konsantrasyon kaybına sebep olacak etkenler çalışma ortamında bulunmamalıdır. Her ne kadar kimilerimiz müzik dinleyerek çalışmayı seviyor olsak da, bunun bize etkileri söz konusu olacaksa bu etkenleri de ortadan kaldırmamız gerekir. Çalışma ortamınız ortalama sıcaklıkta olmalı ve yeterince havalandırma sağlanabiliyor olmalıdır. Bunun yanında aydınlatma bakımından da rahatsız etmeyen bir düzey seçilmelidir. Ders çalışırken yeme içme faaliyetlerini ara vermeniz gerektiğinde unutmamalısınız. Ayrıca özellikle test çözerken, su dışında içeceklerde tüketmemeniz tavsiye edilir.

Odaklanın

Bütün dersleri aynı anda çalışamazsınız. Yapacağınız plan dahilinde birim zamanı yalnızca bir dersi çalışarak kullanın. Bu şekilde hem konu hakimiyetini artacak hem de konsantrasyonunuz kaybolmayacaktır. Ayrıca mutlaka daha çok eksik olduğunuz konulara yönelmeniz gerekir. Öğrencilerin çok sık yaptıkları bir hata; iyi birlikleri konuları daha çok çalışmak olmaktadır. Bu şekilde eksikleri gidermek mümkün olmayacak ve ders çalışma etkinliğinin verimliliğinden söz edilemeyecektir.

Yaşam koşullarınızı dikkat edin

Düzenli uyku ve doğru beslenme sağlıklı yaşam koşullarının temel gereksinimleridir. Uykusuz ve sağlıksız biçimde ders çalışmak doğal olarak verimsiz bir sonucu ortaya koyar. Bunun için günde ortalama 7-8 saatlik uyku uyumalı ve yaşınızın gerektirdiği şekilde beslenmelisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.